Hoe overwin je eenzaamheid?

We voelen ons allemaal wel eens alleen of we hebben ons een bepaalde periode alleen gevoeld. Iedereen kan in bepaalde fases van het leven zich alleen voelen en dat gevoel kan geleidelijk aan weer weggaan. Je alleen voelen is niet gelijk te stellen met je eenzaam voelen. Dit artikel is voor mensen die zich hierin herkennen en de wens hebben om zich beter en meer verbonden te gaan voelen met zichzelf.  

Eenzaamheid heeft met verschillende factoren te maken door bepaalde omstandigheden in het leven of met jou als persoon. Het is als mens zijnde helemaal niet raar om je zo te voelen, maar het brengt veel schaamte en ongemak naar boven.

Dat komt omdat het een onderwerp is waar niet veel over gesproken wordt en waar je makkelijk over praat. Je gooit het ook niet zo even in de groep dat je je eenzaam voelt tijdens een feestje of als je samen bent met mensen. Bang dat je wordt uitgelachen of dat er tegen je wordt gezegd: joh je hebt ons toch, maak je niet zo druk?   
 

Misvattingen omtrent eenzaamheid

De misvatting van eenzaamheid is dat mensen die zich zo voelen geen sociaal netwerk van familie of vrienden om zich heen hebben en constant de dagen alleen spenderen. Vaak kan iemand een groot netwerk om zich heen hebben, een leuke baan en bij een sportvereniging zitten, maar zich toch eenzaam voelen. Eenzaamheid zit meestal diep van binnen en heeft niet zoveel te maken met uiterlijke omstandigheden.  
 
Eenzaamheid bestaat uit meerdere lagen en heeft met bepaalde gebeurtenissen in het leven te maken die invloed hebben op jou als persoon. Het is ook niet leeftijdgebonden en dus iets wat iedereen kan ervaren en overkomen op welke leeftijd dan ook. Je kan je op zeer jonge leeftijd al zo voelen, maar ook oudere mensen hebben hiermee te maken. Denk bijvoorbeeld bij ouderen aan het overlijden van een partner waar je jaren samen mee bent geweest of vrienden die komen te overlijden. Voor een ouder iemand kan het uiteindelijk moeilijker worden wanneer je ook niet meer zo mobiel bent en makkelijk ergens naar toe kunt gaan.  

Cursus mindfulness voor het dagelijks leven, klik hier!

Leuke dingen vallen weg

De redenen waarom iemand zich eenzaam kan voelen kan op het eerste gezicht te maken hebben met een bepaalde behoefte die in diegene zijn of haar leven ontbreekt. Zoals de wens van een partner of het niet hebben van een baan of hobby. Bij een bepaalde leeftijd kan het erg confronterend zijn als bijvoorbeeld je leeftijdsgenoten relaties krijgen en een gezin beginnen te stichten. Waar je eerst nog wekelijks naar de kroeg ging of ging shoppen en lunchen met vrienden is dat er opeens niet meer of veel minder.

Het huisje, boompje, beestje gevoel zou jij ook graag willen en je gaat je op den duur misschien afvragen wat er mis is met jou en voel je je hierdoor alleen maar slechter. Eenzaamheid kan te maken hebben met iets wat je nog niet hebt kunnen ontdekken in jezelf. En dat is geen verwijt naar jou dat je dingen niet goed aanpakt in je leven. Het kan namelijk helpen om dat wat je voelt en ervaart te kunnen linken bij iets in jezelf waar je je nog helemaal niet bewust van bent.


Herkenningspunten

Hoe mensen eenzaamheid ervaren verschilt natuurlijk per persoon. Hieronder zijn een aantal voorbeelden waar jij je misschien in herkent: 

 • Je voelt je somber en neerslachtig.  
 • Het kan een prachtige mooie zonnige voorjaarsdag zijn, maar het zonnetje van binnenin schijnt niet. 
 • Je kan met mensen samen zijn en je somberheid even vergeten, maar zodra je weer alleen thuiskomt overvalt dat gevoel van eenzaamheid je weer. 
 • Je voelt je jaloers naar de mensen om jou heen die wel een vervuld en gelukkig leven schijnen te leiden en je schaamt je voor dit gevoel.
 • Je rolt jezelf uit bed of stelt het uit om op te staan, want ja, het is weer een nieuwe dag en elke nieuwe dag is hetzelfde. Je slaapt liever verder zodat je niet geconfronteerd hoeft te worden met dat allesomvattende gevoel.
 • Je voelt je door niemand begrepen.
 • Je vraagt je af of je het wel waard bent om gelukkig te zijn.
 • Regelmatig gaat door je heen waarom je hier bent en wat het doel is van jouw bestaan.


Als je bovenstaande gevoelens ervaart dan staat je lichaam onder een constante staat van stress. Hieronder een aantal voorbeelden die kunnen optreden.

 • Hoofdpijn/migraine
 • Slecht slapen, nare dromen
 • Geen of weinig eetlust
 • Futloosheid
 • Op verschillende plaatsen pijn in het lichaam


Vaak heeft eenzaamheid te maken met iets wat nog ontbreekt in jezelf. En eigenlijk is het niet iets dat ontbreekt in, maar wat je nog niet hebt ontdekt diep vanbinnen. Het is heel menselijk om te zoeken naar passie en vervulling van buitenaf. En natuurlijk kan het zijn dat er iets wordt gevonden wat met jou resoneert en dat dit zetje net even nodig was om je leven een andere draai te kunnen geven. Maar het kan ook een tijdelijke afleiding zijn om vervolgens toch weer terug te vallen naar dat gevoel van leegheid. Als we ons nog niet kunnen verbinden met dat wat er diep vanbinnen speelt dan blijven we zoeken naar vervulling van buitenaf.  


Innerlijk kind roept

Zie het als je innerlijk kind dat uiteindelijk om aandacht gaat roepen en dat geroep wordt steeds luider en duidelijker. Je kunt opeens niet meer om de gevoelens heen die je ooit hebt genegeerd of dat gevoel dat je bijvoorbeeld als kind er niet mocht zijn en je je daardoor hebt teruggetrokken van je ware zelf. Dat innerlijke gekwetste kind zit daar nog en wilt graag gehoord en gezien worden. Dit is helemaal geen fijn gevoel als je er midden in zit, maar tegelijkertijd is het een heel mooi proces voor je persoonlijke groei.

Het is alleen nog niet helemaal helder hoe je een connectie daarmee kunt maken, omdat het nog allemaal turbulent is. Groei komt vaak eerst met heel veel ongemak, frustratie en verdriet en wanneer dit zich aandient ben je er klaar voor om de volgende stappen te gaan zetten. Je ziel is er klaar voor deze stappen te zetten hoe moeilijk het ook is. Waar de mens nog graag controle wil houden en pijn probeert te vermijden wil de ziel zich ontwikkelen.


Over die drempel gaan

Als jij je in deze situatie bevindt kan het heel goed zijn om professionele hulp in te schakelen van iemand die jou hierin kan begeleiden en coachen. Er kan misschien wat schaamte en ongemak ontstaan om een psycholoog in te schakelen. Je zou dit echt niet durven te vertellen aan je familie en vrienden, wat ook helemaal niet hoeft 😉. Het gaat erom dat je zelf eerst over die drempel heen komt om die stap uit liefde voor jezelf te maken.

Het is ontzettend dapper als je eenmaal deze stap hebt durven zetten en meestal verdwijnt die schaamte vanzelf. Want je ziel weet dat er iets dient te gebeuren om inzicht en helderheid te verkrijgen over jezelf. Een psycholoog kan samen met jou achterhalen waar dit eenzame en sombere gevoel vandaan komt en je handvatten geven waar je mee verder kan in je dagelijks leven.


Verschillende hulpmethoden

 • Als je met behulp van een psycholoog of coach wat dieper bent gaan graven en er meer helderheid is ontstaan in wat het is dat zo zwaar voelt in jou zijn er verschillende methoden hoe hiermee om te gaan. Voor iedereen is er een ander pad te volgen en het heeft met jou als persoon te maken en waar jij je tot aangetrokken voelt.
 • Het kan voor iemand goed voelen om coaching te blijven volgen, omdat het fijn is dat er iemand met je meekijkt en je begeleid. Soms zal iemand het gaan zoeken in lichaamsbehandelingen zoals bijvoorbeeld massages. Het ontvangen van een massage zorgt ervoor dat je lichaam zich kan ontspannen. Het zorgt er voor dat energetische blokkades los komen waardoor lichaam, geest en ziel weer in balans komen.
 • In het alternatieve circuit zijn ook vele verschillende wijzen om te werken aan lichaam, geest en ziel. Kijk bijvoorbeeld naar de helende energie van Reiki wat je ook op jezelf kunt toepassen als je hiervoor bent ingewijd. Er zijn uiteraard veel meer alternatieve geneeswijzen en healing technieken die je kunt doen om een betere verbinding en balans te verkrijgen.
 • Yoga of een meditatie groepsles volgen is heel effectief waarin je leert en ervaart om die verbinding te maken met jezelf.
 • Hoe klein ze soms ook kunnen zijn de kracht van een edelsteen mag niet onderschat worden en zijn een ontzettend waardevol support zijn. Laat je eens informeren over een edelsteen die nu goed bij je past.
 • Bach bloesem remedies zijn plantaardige druppels met een sterke helende energie. Ze werken op het fysieke en psychische en kunnen net even een extra support zijn om ergens doorheen te komen.
 • Een heerlijke geurende etherische olie of het branden van wierook zijn zeer heilzaam. De kracht van geur mag ook zeker niet onderschat worden.
 • Het lezen van een zelfhulpboek of een inspirerend boek kunnen herkenning en inzicht geven. Maar wees niet te streng voor jezelf en lees ook gewoon eens een roman. Het lezen van een luchtig verhaal waar je helemaal in weg kan kwijnen en je al je zorgen even doen vergeten is helemaal niet verkeerd. 😉


Blijf lief voor jezelf

Je persoonlijke ontwikkeling gaat vaak stap voor stap en dat is maar goed ook, want als het te snel gaat kan je daar weer ontregeld van raken. Wees lief voor jezelf en voel aan wat het beste is voor jou. Een eerste stap zetten en om hulp vragen is namelijk heel dapper en mag je ook echt trots op zijn!

Het is altijd belangrijk om te blijven onthouden dat hoe slecht en eenzaam je je ook voelt het altijd een dieper liggende reden heeft. Het wilt je iets vertellen. Wees blij met deze tijdelijke fase, want het gaat je uiteindelijk veel moois geven. Je bent hier om een volwaardig leven te leven en dat ben je ook zeker waard!

Veel liefde en geluk gewenst!

Ik wens je veel liefde en geluk!
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: